The Residence Big Band paart speelplezier aan compromisloze professionaliteit. En dat merkt u als u ons hoort spelen: “Wat een dijk van een band, wat een power!” We kunnen uiteraard lekker swingen een ook prachtige ballads spelen, maar nog liever spelen we het dak eraf. Met funky up tempo jazzstukken van Bob Mintzer, Ray Brown en John Labarbera, maar bij voorkeur met nummers van Stan Kenton.

The Residence Big Band heeft haar hart verpand aan de ontzettend gave muziek van de Amerikaanse bandleider/pianist Stan Kenton. Muziek die we ten gehore brengen op de meest toonaangevende big band festivals van Nederland en waarmee we elke keer veel lof oogsten.

Kenton (1911 – 1979) is een revolutionair in de Amerikaanse na-oorlogse big band geschiedenis. Zijn zoektocht naar een eigen muzikale identiteit bracht hem steeds verder weg van de gangbare swing. Vanaf midden jaren zestig klinkt zijn band steeds rechter en strakker en vooral de latere werken zijn behoorlijk dynamisch, waarbij de tripple fortes niet worden geschuwd. Steeds meer ook klinken andere maatsoorten dan de vierkwarts en hoort het publiek nieuwe harmonische lijnen en oplossingen.

Het Kenton-repertoire bestaat niet alleen uit arrangementen van hem zelf, maar ook van bekende arrangeurs als Pete Rugolo, Hank Levy, Bill Holman en Willy Maiden. Het zijn stuk voor stuk ‘potente’ stukken die niet alleen fantastisch zijn om te spelen en naar te luisteren, maar ook qua moeilijkheidsgraad een uitdaging vormen van de bovenste plank!

Om de karakteristieke power van Kenton tot recht te laten komen, is de bezetting van the Residence Big Band wat groter dan die van een 'gewone' big band. Behalve de saxsectie bestaan ook de trombone- en de trompetsectie uit vijf leden.

The Residence Big Band staat onder leiding van Wouter Klück. Wouter is jazz-trompettist, arrangeur en bigband leider. Hij studeerde bij Ack van Rooyen, Jarmo Hoogendijk en Jan Oosthof. Ook Wouter is door het Kenton virus besmet geraakt en weet de echte Kenton-sound uit de band te halen.